Kerstpakketten – feestelijk grabbelen

In december heb je ze natuurlijk al lang besteld: kerstpakketten. Dit soort cadeautjes voor je medewerkers stamt af van een oude boerentraditie. Aan het eind van het jaar toonden boeren respect aan hun knechten door ze een mand te geven met allerlei lekkers. Een goede traditie die werd overgenomen door kantoren, bedrijven en instanties. Het is geen Nederlands iets, maar wordt wereldwijd aan het eind van het jaar als geschenk uitgedeeld. De gedachte erachter is goed: een blijk van waardering en een gift als dank.

Niet alles wordt in dank aanvaard

Aanvankelijk was er wel een probleem met die cadeaudozen. Dat speelde vooral bij diegenen die verantwoordelijk waren voor het bestellen. Want wat ging je aan je collega’s geven. Alcohol terwijl iemand niet dronk? Een pakket met een chorizoworst dat een vegetariër uitpakte? Een pakket met een plastic gadget uitreiken aan iemand die duurzaamheid hoog in het vaandel had? Zoveel mensen, zoveel wensen en dito geldt dat voor smaken, natuurlijk. Dat hapjes en drankjes aan de basis van elk pakket moeten liggen, heeft de tijd wel uitgewezen. Een kerstpakket kan zo op leuke winteravonden onderdeel zijn van een gezellig samenzijn. En daarom zie je ook nog wel eens dat er een leuk bordspel bij ingepakt is.

Kerstpakketten: thema of maatwerk

Je kunt vandaag de dag kiezen uit enorm veel soorten pakketten. Vaak horen ze bij een bepaald thema. Overbekend is het kerstpakket als borrelpakket. Maar ook pakketten met een landenthema zijn ‘in’. Of kook- en tafelen-thema’s. Dan zitten er vaak spulletjes in waarmee je kunt koken. Zoals een grillpan. Als je voor je bedrijf niet heel veel kerstpakketten nodig hebt (8 tot ca. 80), kun je te kust en te keur kiezen uit themapakketten. Die pakketten spiegelen ook wat dat jaar hot is. Dus de artikelen blijven dan niet tot ver in het volgende jaar in het keukenkastje een vergeten leven leiden. Die worden dan echt direct gebruikt. Ga je voor je organisatie echt veel pakketten bestellen, dan zijn de mogelijkheden groter dan een standaard kerstpakket. Vanaf ca. 1000 stuks kun je dan ook beter gaan voor maatwerk. Je geeft dan aan welke zaken in je pakket moeten komen. En je kunt dan ook de huisstijl van je bedrijf op doos en artikelen zetten. 

Laat je medewerkers de kerstpakketten zelf vullen

Wellicht wil je de bakens eens verzetten qua pakketten. Niet de verrassing van ‘wat zit er in?’ benaderen. Nee, eerder juist per collega je ervan verzekeren dat ze alleen de zaken aantreffen die ze zelf bijzonder lekker vinden. Dat kan omdat de wereld tegenwoordig online gaat. Het centrum voor kerstpakketten stuurt je dan fraai vormgegeven coupons waarmee je personeel online kan inloggen bij speciale kerstpakket assortimenten. Via een puntensysteem kan je personeel dan alles bij elkaar vergaren dat hij graag ziet in een ideaal kerstpakket. 

Bij elk cadeau hoort een feestje

Je kunt je personeel elk jaar kerstpakketten toeschuiven. Je kan er ook meer van maken! Versterk je goede bedrijfscultuur net voor kerst nog eventjes. Ruim een zaaltje in voor een bedrijfs kerstborrel en haal een drank geschenk als een presentje. Of bouw een leuk kerstmarkt op in een van je hallen. Zo kunnen je medewerkers hun kerstpakket ontvangen in een feestelijk sfeertje.